« https://haiku.hu, a Terebess Online https://terebess.hu különlapja

 

Csíkzsögödi Szabó Zoltán (1957-)
haikui
Ághegy, Skandináviai magyar lapfolyam, 2. szám, 2002

 

Nyár

Haragoszöld felhőpamacs.
Rajta fehér
gomoly vakít.


Gesztenyefák rozsdás
levelén utolsót
hintázik a nyár.


Zápor utáni szivárvány,
gyémánt a fényben.
Valahol aratnak.

Linköping, 1996. július 8.

 

Csíkzsögödi Szabó Zoltán önmagáról:

1957. március 28-án születtem Marosvásárhelyen. Családom apai ágon Csíkzsögödről, Csíkszentlélekről származik, anyai ágon Csíkvacsárcsi. Középiskolát és orvosi egyetemet Marosvásárhelyen végeztem. Már másodéves koromban az altatóorvosi pálya kezdett közelebbről érdekelni, szívsebészeti altatóorvos akartam lenni. 1987-től Debrecenben folytattam tevékenységemet, oda kötött a családom. 1988-ban szakvizsgáztam 1990-ben Belgiumban a kísérletes és klinikai szívsebészeti altatóorvosi tudnivalók legújabb fejezeteivel ismerkedtem, itt kezdődött klinikai kutatómunkám. 1990-ben szakdolgozatommal elnyertem az Európai Szívsebészeti Aneszteziológiai Társaság évi kongresszusának első díját. 1991-ben gyermek-szívsebészeti altatást tanultam New-Yorkban. Házasságom válságba jutott. Elváltam.

Doktori értékezésem megírására meghívtak Svédországba. Skandináv és más nemzetközi kongresszusokon előadásokat tartottam, szakírásaim jelentek meg nemzetközileg ismert folyóiratokban. Jelenleg a cukorbetegek szívizom-anyagcseréjével foglalkozom.

A magánéletem megéléseit, fájdalmait, örömeit leírtam a saját mulattatásomra. A tudományos életben megtanultam az igazságot tisztelni mindenekfelett és abból nem engedni semmi áron, még akkor sem, ha az a mindennapi létemet fenyegeti. Ezért is örvendek, hogy nem az irodalomból élek, és hogy amit leírok, az igaz.

http://www.hhrf.org/aghegy/aghegy2/index.html