« https://haiku.hu, a Terebess Online https://terebess.hu különlapja

 

Szekeres Ferenc (1960-)
haikui
Napút, 2010. március - XII. évfolyam 2. szám, 48. oldal


A Feröer-szigeteken, ha nem figyel oda az ember, könnyen beverheti fejét az állandóan fölébe boltosuló rongyfelhőkbe. Naponta többször megáztam (és legalább annyiszor láttam szivárványt), miközben meredek hegyoldalakra „ragasztott” bárányok mellett kóboroltam el. Nem egészséges így az élet, de legalább esztétikus...
A Tórshavnnel szembeni Nólsoy furcsa módon ékesítette föl magát…, órákig lestem szájtátva. Még egy fényképet is készítettem róla…, azt hiszem.

Kék pára száll föl
Bérc csúcsára akadva
Világ-zászló leng

*

 


Szekeres Ferenc - Feriku, a haiku orgazmusélménye > http://oszkdk.oszk.hu/DRJ/2456 (PDF) > http://www.szefe.info/letoltesek/feriku.pdf

Szekeres Ferenc: Ferikuim : az I. félszázad : 50+1 feriku. Szolnok : Szerző, 2010, 74 oldal;

Szekeres Ferenc: Káin és Ábel közé szorulva : a világvégét követően ... : 110+2 feriku : cenzúrázott változat. Szolnok : Szerző, 2012, 163 oldal;

Ferikuink : 2012. évi válogatás : 212 feriku : második ferikukötet / szerk. és a bevezetőt írta SzeFe. Szolnok : Szekeres F., 2012, 191 oldal

 

http://www.szefe.info/haiku

Fentiekhez a szerző 2013. november 19-én a következő pontosítást küldte:

Tisztelt Cím!

A napokban, véletlenül bukkantam rá az alábbi oldalra: https://terebess.hu/haiku/magyar/szekeres.html
Ez úton szeretném kiegészíteni, illetve pontosítani az oldal tartalmát.

Kiegészítés:
Az oldalon feltüntetett „napút megjelenésen” kívül, ilyen jellegű írásom jelent még meg az „1000 magyar haiku” című kötetben is (256. oldal).

Pontosítás:
Néhány évvel ezelőtt azt hittem haikuk kerülnek ki a kezem alól, ezért ezeket a szövegeket ebbe a kategóriába soroltam be. A fönt említett két megjelenésen kívül, megszerkesztettem még két haikunaptárat is, ezek azonban ISBN szám híján, a számomra nem „hivatalos” kiadványok.
Hamarosan rá kellett jönnöm, hogy ezek a szövegek valójában csak látszatra haikuk, lényegüket tekintve valami teljesen más dolgok. Így jött létre a feriku. Természetesen az ezt megelőzően írt és haikunak „besorolt” szövegeket kár lenne bolygatni, de utólag már tudom, hogy valójában azok is ferikuk, azonban soha nem tiltakoztam azok haikukénti említése ellen.
Ilyen tekintetben a fönt említett webfelületen található 4 db kötet közül 3-nak, haikuk közötti említése nem állja meg a helyét, ezért nem szerencsés azokat egy oldalon említeni a haikukkal.
Kivételt képez a „Szekeres Ferenc - Feriku, a haiku orgazmusélménye” című tanulmány, ami határesetként jelentkezik, mert ez volt az első olyan írás, ami a feriku lényegét (a haikun keresztül) próbálja megragadni. Akkor még úgy gondoltam, hogy a feriku a haikuból „vezethető le”, azonban időközben rá kellett jönnöm, hogy ez teljesen másképpen „működik”.

Nem emlékszem, hogy valaha is említettem volna a kötetekkel kapcsolatban megjelenés helyét. Ha ez mindenképpen fontos, akkor a „Szolnok” helyett „Alcsisziget” megjelölése korrektebb lenne. (A Szolnok, valószínűleg az ISBN szám kérésekor kötelezően megadandó, kiadó székhelyéből kerülhetett be, de a köteteken nem szoktam feltűntetni ilyent.)

Az eltelt idő alatt összesen 3 ferikukötet jelent meg (a negyedik éppen megjelenés előtt áll), valamint egy ferikunaptár került kiadásra, (legalább négy ország szerzőjétől). Ha azt veszem, hogy ilyen módon a megjelent ferikuk száma közelít az 1000-hez, mindez sajáterőből és magánkiadásban, azt hiszem semmi szégyenkeznivalója sincs a ferikunak (bár távol áll tőle bármiféle versenyszellem, de tudom, vannak, akik ilyen mércével is mérnek).

Mivel valamiféle közösség csak van a haiku és a feriku között (ha ez jószerével csak a megjelenésre, vizualitásra szorítkozik is), nem zárkózok el a ferikuk megjelenítésétől egy haikuval foglalkozó webfelületen, de mindenképpen szükségesnek tartom a kettő megfelelő módon történő különválasztását, elkülönítését.

Üdvözlettel: Szekeres Ferenc