Terebess Ázsia E-Tár
« katalógus
« vissza a Terebess Online nyitólapjára

Ráth György Múzeum
1068 Budapest, Városligeti fasor 12.
Tel.: 342-3916

Nyitva tartás:

Hétfő-péntek: zárva
Szombat és vasárnap: 10-18 óráig
Nemzeti ünnepek: 10-18 óráig


Budapest szívében, a V á r o s l i g e t i fasorban található R á t h György - az Iparművészeti Múzeum első főigazgatója - egykori villája, amely 1870-1871-ben, Ybl Miklós tervei alapján épült. 1907-ben az épület minden berendezésével együtt a tulajdonos végakarata szerint a magyar államra szállt, hogy mint az Iparművészeti Múzeum kiegészítő része múzeumként működjék tovább. A mai Ráth György Múzeumban az eredeti berendezésből a helyszínen egy helyiséget, az emeleti ebédlőt sikerült megőrizni, ez ma a Ráth Emlékszoba; a többi terem a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum állandó kiállításainak ad otthont.

A Ráth György Múzeumban 1955-től a másik nagy műgyűjtőről elnevezett, Hopp Ferenc Múzeum gyűjteményeiből rendeznek keleti művészeti bemutatókat. Állandó kiállítás tiszteleg Ázsia kutatói előtt.

Ráth György (1829-1905) művészeti író és műgyűjtő magángyűjteményét az Iparművészeti Múzeumra hagyta. A korábban együtt kezelt kollekciót 1949 után műfajok szerint szétosztották a budapesti múzeumok között. Az Iparművészeti Múzeumnál maradt kínai művészeti gyűjtemény kezdetben Kína-Múzeum, majd 1953-tól Ráth György Múzeum néven működött. Ma állandó kiállításainak egy része, illetve az időszaki tárlatok is a Hopp Ferenc Múzeum anyagára épülnek.

Az 1880-ban épült eklektikus villának, Ráth György egykori otthonának restaurált ebédlőjében kiállítás tiszteleg a névadó emléke előtt.
Külön bemutató foglalkozik a Hopp Ferenc magángyűjteménye által megalapozott Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum adományozóival, bemutatva kedves tárgyaikat, a keleti országok művészetének jellegzetes darabjait.
Ugyancsak állandó, mintegy 400 darabos kiállítás kalauzol végig a kínai kerámiaművészet történetének főbb állomásain, bemutatva a technikák, a formák és a díszítések változatosságát, illetve a kerámiák helyét a keleti tárgykultúrában.

K i á l l í t á s o k

Hamvas őszibarack és mohamedankék - A kínai kerámia művészete

Ráth György emlékszoba

Keleti műgyűjtés Magyarországon
- Hopp Ferenc emlékszoba
- Schwaiger Imre emlékszoba
- Csapek Károly emlékszoba
- Indiai művészet (4. terem)
- Kínai művészet (5. terem)
- Japán művészet (6. terem)