Terebess gyümölcskalauz
« vissza a Terebess Online nyitólapjára
« vissza a
Kertek és konyhák indexlapra
« vissza a Terebess-kert főlapjára

 

Ume, a japán zöldbarack
Prunus mume (kínai neve: mei)

Kósa Géza: A kínaiak kedvence: a Mei Hua

Zöldbarack-fajták
Júniusban érik Japánban, de frissen nem fogyasztják, mert éretten is kemény és zöld marad. A zöldebbekből umeshu (zöldbarack-likőr) készül cukorral, a sárgásabb, érettebb barackokból umeboshi készül sóval. Erjesztenek ecetet is belőle:
ume-su.
Gyógynövény is: pl. az umeboshit fejfájáskor a halántékra teszik. Valószínűtlennek tűnik, de elmulasztja a fejfájást. Az umeboshinak nagyon erős fertőtlenítő hatása van, emellett élénkíti az emésztést, oldja a stresszt és megszünteti a fáradtságot. Érdekes módon, a nyers, zöld gyümölcs (ha magja felhasad benne) mérgező. A döntő az, hogy a nap érlelje és hogy sóval kezeljék. Tégy egy umeboshit az onigiri-rizslabdába, hogy ne romoljon meg. Tégy a reggeli teába, hogy megelőzd a székrekedést. Fogyassz belőle minden nap, hogy elmúljanak a reggeli rosszullétek. A másnaposság megszüntetése érdekében áztasd öt percre forró vízbe vagy teába az umeboshit, aztán idd meg az italt és edd meg a gyümölcsöt. Az umeboshit gyakran lila shiso-levelekbe göngyölik, melyek vitaminnal, ásványi anyagokkal dúsítják a kis barackot, mely így csökkenti a koleszterint, nyugtatja az idegrendszert, javítja az emésztést és elűzi a sima megfázást is.
A japán költészetben a tavaszt jelentő umevirágot szilvavirágnak szokás fordítani.

http://www.kuro5hin.org/story/2004/7/30/181117/361Midori


Yazawa


Kosyu


Nanko


Hatirou


Setuda


Bungo


Sizuka


Ryuu


Kosi


Kaga


Sirakaga


Tougorou


Takada


Gessekai

 

Umeboshi (sózott zöldbarack, sósbarack)

Eltevés:Jól mossuk meg a zöldbarackot és keverjük össze sóval. Gyúrjunk össze vörös perilla (akajiso) leveleket szintén sóval és rétegezzük mindkettőt egy eltevő bödönbe vagy vödörbe. Nyomtassuk le valami súllyal (pl. egy palack vízzel, kővel, nejlon zacskó kaviccsal) és érleljük 3-4 hétig, utána szűrjük le és szárítsuk a barackokat és a perilla-leveleket is néhány napig a napon. Így tovább eltarthatók.
umeboshi püré = umeboshi paszta = bainiku

Jó étvágyat!

 

Umeshu (zöldbarack-likőr)
A friss zöldbarackot mossuk meg és egy bambusznyárssal szúrkáljunk néhány lyukat minden szemen.
Tegyük el egy szélesszájú edénybe (pl. befőttesüveg) rétegenként cukorral (kôrizatô). Végül töltsük tele 35%-os shôchuu-val. Zárjuk le szorosan, és sötét helyen tároljuk, minél tovább áll, annál finomabb lesz. 

Ume-su (zöldbarack-ecet)
ume-zu